Jojoba

Bitkiseliksir Şifalı Bitkiler Ansiklopedisi

 

 

|-A- | -B- | -C- | -D- | -E- | -F- | -G- | -H- | -I- | -J- | -K- | -L- | -M- | -N- | -O- | -P- | -R- | -S- | -T- | -U- | -V- | -Y- | -Z- |

  

  


 J harfi ile başlayan bitkiler

 


JOJOBA
(Simmondsia chinensis)

Şimşirgiller familyasındandır.

Diğer adları keçi fındığı, yabani fındık, kahve ağacı.
Doğal ortamında 160-240 cm boylarında kültürü yapılanları 6 metre yükselebilen karşılıklı dizilişli yumurtamsı, mavimsi- yeşil yapraklarını dökmeyen sarımsı yeşil küçük çiçekleri olan bir çalıdır.

Protein açısından çok zengin olan zeytin biçimli meyveleri kavrularak çerez olarak yenir ama asıl yağı için kültürü yapılır.Meksikanın kuzeyinde Arizona nın güneyindeki yarı çölsü bölgelerde Kaliforniada yetişir.1970 li yıllardan itibaren Güney Amerika ile İsrail,de de kültürü yapılmaya başlamıştır.

Nemli topraklara ulaşabilmek için kökleri günde 2 metre uzayabilir ve 30 metre derine inebilir.Bu özelliğiyle kuraklığa dayanıklıdır.Bol güneşli iyi akıntılı yerleri sever.100 yıl yaşar doğada 200 yıl yaşayanlarına da rastlanmıştır.

Bitkinin çekirdekleri üçte iki oranında yağ içerir.Fındık lezzetini çağrıştıran  altın sarısı renkli bu yağda , ekozenoik, erüsik, oleik,palmitik,palmitoleik asitler bulunur.

Bitkinin yağı kozmetik sanayinde kullanılır.Güçlendirmek için saçlara, canlılık vermek ve yanıkları , sivilcleri iyileştirmek için cilde sürülür kimi cilt rahatsızlıklarına karşı yakı olarak kullanılır.